Första amningen - en viktig stund.

   Doula     1 kommentarer


Älskar denna bilden på Mor & dotter - Frida & lilla Greta <3 

Välkommen lilla "Greta" - född; 150423.

   Doula     0 kommentarer
Så var ännu en liten doulabebis född, en liten tjej på nästan 4 kg. Allt gick så bra och jag är så glad att jag fick möjligheten att finnas med även denna gång. Måste säga att jag känner mej grymt tacksam över att få ha varit doula till just detta par. Frida har fött helt utan medicinsk smärtlindring två gånger i rad nu. Så imponerade!! Hon har fött sina barn med självförtroende och har helt litat till sin kropps förmåga. Ja, jag var i himlen kan jag säga!! Inte ofta man får se en mamma slappna av och "följa med" så fint under ett värkarbete. Jag kunde helt ärligt varken känna eller se några som helst spänningar i hennes kropp. INGA alls!!! (y) Ljuvligt att se hur samspelt hon var med sina värkar. Paret jobbade MED "vågorna", istället för emot. En perfekt combo. =) Återkommer med en mer detaljerad text så fort som möjligt. Fick vackra bilder från hela utdrivningsskedet, där man tydligt ser Gretas lilla söta ansikte och näsa kika fram. Ska bara "gaska" upp min stackars dator (läs: pigga upp) så ska jag nog snart sätta fingrarna i dem och börja redigera =) / Pok <3

Så otroligt fin!!

   Doula     0 kommentarer
 
                                                     Så mycket STYRKA - och SÅ mycket KÄRLEK <3

What is a doula?

   Doula     0 kommentarer

Ännu en...

   Graviditet     0 kommentarer
 
************************************************************************************************************************                                       
                                                                                         Frida - blivande 4-barnsmamma <3

Kille eller tjej?!

   Graviditet     2 kommentarer
 
***********************************************************************************************************************
                                                                                                             Frida <3
 

Mera Gravid! (Bf 20/4 2015)

   Graviditet     0 kommentarer
 
***********************************************************************************************************************
 
***********************************************************************************************************************
                                                                                                           Frida <3
 

Bästa podden! - "Förlossningspodden"

   Doula     0 kommentarer
 
Bild; N & A.
 
                                 Vill ni lyssna på en kanonbra förlossningspodd?! Lyssna här ---> LÄNK =)
.
 

Magisk förlossning

   Doula     0 kommentarer
 

Questo video non ha bisogno di altre parole, deve solo esser guardato, dall'inizio, alla fine.

Posted by Donna Fanpage on den 25 juli 2013

Doulamamman Frida (Bf; 20/4 2015)

   Graviditet     1 kommentarer
 
***********************************************************************************************************************
***********************************************************************************************************************
 
 
                                   TACK "F & M" för att jag än en gång får den stora äran att vara er doula <3
 

Äntligen - Glad Påsk!!! (Obs; lånad bild)

   BLOGG     0 kommentarer
 
 
Säger väl som en av mina kära doulakollegor sa; "Ät nu massor av ÄGG i Påsk - och BEFRUKTA ännu fler!!" =D
 
#doulorsökerjobb #doulorälskarjobb #makelove #makebabys #gladpåsk #ätägg #befrukta #ägg #njut
 
Ps. Här ska  vi precis målas ägg nu!! Bild kommer!! =) Ds.
 

En av de bästa - doulakollegan Xana

   Doula     0 kommentarer
Här kan ni läsa mer ---> LÄNK om jätteduktiga Xana!! <3
 
 
 
 

Lite att tänka på inför förlossningen! (lånad text)

   Doula     0 kommentarer

”Oxytocin är ett förlossningshormon och Syntocinon är ett läkemedel med artificiellt oxytocin (även kallat värkstimulerande dropp). Men syntocinon fungerar inte... som oxytocin! Oxytocin har en pulserande utsöndring, vilket gör att kroppen får en paus emellanåt och kroppen kan styra hur starka värkarna blir utefter livmoderns ork och bebisen mående. Syntocinon ges kontinuerligt vilket gör att värkarna kan bli längre och starkare än bebisen eller moderkakan klarar av vilket leder till att bebisen kan få mindre syre.

Syntocinon blockerar endorfiner, som är kroppens eget morfin. Vid ett naturligt förlopp så utsöndras endorfiner i respons till värkarna (smärta) och oxytocinutsöndringen.

Vid en naturlig förlossning, utsöndrar kroppen extra höga doser av oxytocin under krystningen så att barnet drivs ut snabbare och lättare. Detta kallas för “Fetal ejection reflex”. Syntocinon ökar inte i dos för att mamman krystar (utan endast om dropphastigheten ökas) och ger inte fetal ejection reflex.

Oxytocin är välkänd som kärleks- och anknytningshormonet och hjälper med anknytning mellan mor och barn direkt efter förlossningen. Syntocinon ger ingen anknytning- eller kärleksupplevelse, och samtidigt blockerar syntocinonet oxytocinet vilket innebär att anknytningsprocessen kan störas. Syntocinon gör att man behöver övervaka mera med CTG eller skalpelektrod, risken att bebisen blir stressad ökar, vilket leder till att risken för akut kejsarsnitt och sugklocka ökar.

Ditt kropps eget oxytocin är överlägset syntocinon (värkstimulerande dropp) på många sätt. Det finns flera sätt att öka oxytocinet, exempelvis hud-mot-hud kontakt, massage/beröring, värme, amning, bröststimulering, bad/dusch, akupunktur, sterila kvaddlar, spikmatta, TENS, andningstekniker, musik man gillar, aromaterapi och avslappningstekniker. Att ha en doula under förlossningen ökar också oxytocinet! Oxytocinet blockeras av stress, rädsla och stresshormoner, så ha en så lugn miljö omkring dig som möjligt och personer som får dig att känna dig trygg. Kom ihåg – om man har för lågt oxytocin/värksvaghet så finns det en anledning och det är inte att det är något fel på dig eller din kropp! Det är istället att det är fel på miljön, stödet eller förutsättningarna som du förväntas föda i. Lösningen på för lågt oxytocin/värksvaghet är inte att börja med syntocinon! I första hand behöver man rätta det som är fel! Lös problemet! Byt barnmorska. Prata om dina rädslor och det du funderar på. Vad kan du göra för att känna dig mindre stressad och ta bort stressmoment? Ät och drick! Om du inte får tillräckligt med stöd så ring till en vän/släkting/doula och be att de kommer och stöttar dig. Använd teknikerna som ökar oxytocinet. Syntocinon bör vara ett sistahandsalternativ, inte ett förstahandsval!

Om du under förlossningen erbjuds syntocinon, så fråga om det görs av någon medicinsk anledning och i så fall vilken! Ofta ges värkstimulerande dropp för att förlossningen ska gå snabbare, utan medicinsk anledning. Kanske är barnmorskan otålig eller stressade för att avdelningen har högt tryck? Kanske tycker barnmorskan att kvinnan blir för trött om förlossningen pågår länge till? (Då kan kvinnan istället få hjälp att sova och vila mellan värkarna. Kanske ett varmt bad är lämpligt?) Om man får en epidural så blockerar det kroppens eget oxytocin och endorfiner, vilket ofta leder till att man behöver syntocinon.”

 

Skrivet utav doulan Xana De Silva.

Angélique

   Barn     0 kommentarer